Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Reset
Reset

Żłobek Wirek

Żywienie

Każdy ze Żłobków wchodzących w skład Zespołu zapewnia wyżywienie zgodne z wymaganiami dla danej  grupy wiekowej wynikającymi z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej, opracownych przez Instytut Żywności

i Żywienia im.prof. dra med.Aleksandra Szczygła w Warszawie.

 

Oferujemy  4 posiłki dziennie które są przygotowywane w żłobkowej kuchni:

  • śniadanie,
  • II śniadanie,
  • obiad,
  • podwieczorek.

 

Jadłospisy układane są przez  dyplomowanego dietetyka, kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.

 

W naszej kuchni nie korzystamy z gotowych produktów typu: sałatki ze słoików, mięso konserwowane,kupne ciasta.

Podajemy dzieciom produkty najwyższej jakości.

Samodzielnie robimy gołąbki, naleśniki, pasztety ,pasty na kanapki, ciasteczka owsiane, kisiel, surówki itp.

Wszystko na bieżaco, tuż przed podaniem.

Podajemy dzieciom  posiłki urozmaicone i wartościowe, wykonane smacznie i podane estetycznie.

W ciągu dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do źródlanej wody niegazowanej, otrzymują także herbaty owocowe lub świeży sok.

 

W sytuacji kiedy dziecko nie korzysta z któregoś z  posiłków, Żłobek nie dokonuje zwrotu kosztu za dany posiłek, nie wydaje posiłków na wynos lub zamienników w postaci suchego prowiantu.

 

ALERGENY

Na podstawie Rozporządzenia UE nr 1169/2011 poniżej przedstawiamy najczęściej występujące alergeny pokarmowe.
W celu ułatwienia Państwu informacji do każdego alergenu została przypisana cyfra porządkowa symbolizująca występujący w potrawie alergen. Cyfry porządkowe również zostały umieszczone w jadłospisie.

  1. Gluten-zboża
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. orzeszki ziemne
  6. soja
  7. laktoza- mleko
  8. orzechy
  9. seler
  10. gorczyca
  11. nasiona sezamu
  12. dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu > 10mg/kg
  13. Łubin
  14. Mięczaki

*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów : glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

 

W ŻŁOBKU OBOWIĄZUJE REALIZACJA KSZTAŁTOWANIA WŁAŚCIWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH POPRZEZ:

 

  • stałe pory posiłków - zgodnie z ustalonym harmonogramem /planem dnia/,
  • spożywanie posiłków w grupie (dzieci lubią jeść w towarzystwie rówieśników),
  • brak podjadania pomiędzy posiłkami,
  • nie zmuszanie a umiejętne zachęcanie dziecka do jedzenia,
  • właściwą kulturę spożywania posiłków/ swoboda, przyjazna atmosfera - bez zabawy i oglądania telewizji/,
  • kształtowanie umiejętności gryzienia, samodzielnego jedzenia łyżką , picie z kubka.

 

Indywidualność w diecie małego dziecka jest bardzo istotna , dlatego od 5 miesiąca życia stosowany jest schemat wprowadzania nowych produktów, który konsultowany jest z rodzicami.

 

 

ZASADY ŻYWIENIA DZIECI OD 1 DO 3 ROKU ŻYCIA:

 

  • Należy codziennie spożywać pieczywo i przetwory zbożowe pochodzące z pełnego przemiału zbóż
  • Należy spożywać codziennie produkty nabiałowe, takie jak mleko, maślankę, kefir lub jogurt; dla dzieci powyżej 24 miesiąca życia ze zmniejszoną zawartością tłuszczu
  • Należy codziennie jeść warzywa ( w tym warzywa strączkowe) i owoce
  • Chude mięso czerwone, w tym wędliny, powinny być spożywane nie częściej niż dwa - trzy razy w tygodniu
  • Mięso drobiowe powinno być spożywane dwa - trzy razy w tygodniu, zawsze bez skóry
  • Wskazane jest spożywanie ryb, jeden - dwa  razy w tygodniu
  • Posiłki powinny być przygotowywane z udziałem tłuszczy roślinnych (najlepiej oliwa z oliwek lub olej rzepakowy) z ograniczeniem tłuszczu zwierzęcego
  • Należy ograniczyć dodatek soli do potraw i produktów spożywczych
  • Należy ograniczyć spożywanie słodkich napojów i pić  wodę
Data dodania: 2021-01-01 09:00:00
Data edycji: 2023-04-04 08:52:27
Ilość wyświetleń: 2389

Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz.
Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż.

Janusz Korczak
Bądź z nami
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej