41-700 Ruda Śląska
Kościelna 35
Każdy ze Żłobków wchodzących w skład Zespołu zapewnia wyżywienie zgodne z wymaganiami dla danej grupy wiekowej wynikającymi z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej, opracownych przez Instytut Żywności
i Żywienia im.prof. dra med.Aleksandra Szczygła w Warszawie.
Oferujemy 4 posiłki dziennie które są przygotowywane w żłobkowej kuchni:
Jadłospisy układane są przez dyplomowanego dietetyka, kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.
W naszej kuchni nie korzystamy z gotowych produktów typu: sałatki ze słoików, mięso konserwowane,kupne ciasta.
Podajemy dzieciom produkty najwyższej jakości.
Samodzielnie robimy gołąbki, naleśniki, pasztety ,pasty na kanapki, ciasteczka owsiane, kisiel, surówki itp.
Wszystko na bieżaco, tuż przed podaniem.
Podajemy dzieciom posiłki urozmaicone i wartościowe, wykonane smacznie i podane estetycznie.
W ciągu dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do źródlanej wody niegazowanej, otrzymują także herbaty owocowe lub świeży sok.
W sytuacj, kiedy dziecko nie korzysta z któregoś z posiłków, Żłobek nie dokonuje zwrotu kosztu za dany posiłek, nie wydaje posiłków na wynos lub zamienników w postaci suchego prowiantu.
Na podstawie Rozporządzenia UE nr 1169/2011 poniżej przedstawiamy najczęściej występujące alergeny pokarmowe.
W celu ułatwienia Państwu informacji do każdego alergenu została przypisana cyfra porządkowa symbolizująca występujący w potrawie alergen. Cyfry porządkowe również zostały umieszczone w jadłospisie.
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów : glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Indywidualność w diecie małego dziecka jest bardzo istotna , dlatego schemat wprowadzania nowych produktów, konsultowany jest z rodzicami.
Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz.
Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż.
41-700 Ruda Śląska
Kościelna 35